23 Ocak 2013 Çarşamba

Epilepsi

Bugün sabah,stajerim Cansu kendini pek iyi hissetmiyordu.Cansu doğuştan epilepsi, 6- 7 ay aralıklarla nöbet geçiriyor.Sabah istifra edince mideni üşütmüş olabilirsin falan deyip revire bıraktırdım.Revirde hemşire hanım üstün körü bakmış ofise geri göndermiş.Baktım ayakta duracak gibi değil şoför arkadaşlardan biriyle konuşup evine bırakması için yardım istedim.Sandalyeden kalkabilmesi  için koluna girdiğimde yüzüstü yere düştü ve titremeye başladı.Çenesi kilitlendi, ilk defa böyle bir olaya rastladığımdan mı bilmiyorum ama panikden napacağımı bilemedim. Cansu gözümün önünde çırpınıyor ve ben ağlamaktan başka ne yapacağımı bilemiyorum.Ofis arkadaşım kafasının altına montunu koydu, sırtüstü yatırıp -yan yatırmamız gerekirken- doktoru aradık, mutfaktan kaşık alıp çenesine koyduk - nöbet geçirirken bunu yapmamız ne derece doğru onu da bilmiyorum.Nöbeti 4-5 dakika sürdü. İşyeri hekimimiz geldi Cansu'yu muayene etti kullandığı ilaçlara baktı,  biraz dinlendikten sonra hemşire ile birlikte evine bırakıldı.

Kendi aptallığıma kızıyorum.Kızın epilepsi olduğunu bildiğim halde hiçbir önlem almadık.Hiç düşünmedik bu kız nöbet geçirirse ilk yardımı nasıl yapmalıyız diye.Nöbet geçirdiğinde yan yatırmamız gerekirken biz sırtüsü yatırdık veya nöbet anında çenesini zorlukla açıp kaşık koymamız ne derece doğru..

İş yeri doktorumuz pazartesi günü bize epilepsi nöbeti sırasında ve sonrasında neler yapmamız gerektiği hakkında eğitim verecek.Bu bana çok büyük bir ders oldu sadece epilepsi ile sınırlı kalmayıp kendime geldikten sonra hemen İzmir'de gidebileceğim ilkyardım kurslarını araştırdım.Kızılay ilk yardım eğitimi veriyormuş, bu iki gün sınavları olduğundan ilkyardım hocasıyla görüşemedim iletişim bilgilerimi bıraktım bana geri dönüş yapacaklarmış.

2 yorum:

  1. Aslında iyi olmuş -geçmiş olsun- yani ona bişey olmamış, sen de artık hazırlıklı olcaksın hem de sadece epilepsi için değil.

    YanıtlaSil
  2. Tekrar sağolasın, evet bazen neden bu kadar mallaştığımı merak ediyorum.Birşeylere başlamak için illa onu tetikleyen uyarıcının olması gerekiyor, dilimiz yanmadan akıl edemiyoruz ya

    YanıtlaSil